Een VAR verklaring, iets waar zelfstandige zeker wel eens van gehoord hebben. Het is een verklaring van de belastingdienst welke een opdrachtgever duidelijkheid geeft over de status van een ingehuurde kracht. Als een opdrachtgever een freelancer of een ZZP’er inhuurt, dan wil hij of zei weten wat zijn status volgens de belastingdienst is.
De opdrachtgever wil er zeker van zijn dat de zelfstandige aangemerkt wordt als ondernemer door de belastingdienst. Zo weet hij of zij zeker dat er geen premies moeten worden afgedragen. Als de zelfstandige deze status namelijk niet heeft, dan wordt de zelfstandige als het ware aangenomen door het bedrijf en is deze feitelijk in loondienst. Een goede boekhouding bijhouden is ook van belang. Bekijk ook dit filmpje dat wij online vonden:
De VAR verklaring aanvragen bij de belastingdienst
Voor veel ZZP’ers is het best spannend om een VAR verklaring aan te gaan vragen. Er zijn veel zogenaamde ‘schijnzelfstandigen’. Mensen die eigenlijk helemaal geen ondernemer zijn, maar zich wel zo voor doen. Voor de opdrachtgevers is dit best lastig. Als er namelijk achteraf blijkt kan de belastingdienst de premies op het bedrijf verhalen.
De opdrachtgevers willen dit vanzelfsprekend voorkomen. Daarom wordt hier vaak om gevraagd. Een VAR is overigens niet verplicht. Sommige opdrachtgevers vragen er echter wel om en verplichten het op die manier. In 2016 komt de VAR overigens helemaal te vervallen voor een nieuwe verklaring die per branche kan worden ingevuld.
Ondernemers en zelfstandige zijn dus echt 2 verschillende dingen. Toch is dit soms lastig om een onderscheid in te kunnen maken. Soms wordt wel eens gezegd dat een zelfstandige iemand is die extern wordt ingehuurd voor werk dat anders ook door de opdrachtgever zelf gedaan wordt. Denk bijvoorbeeld aan een secretaresse die als ZZP’er wordt ingehuurd of iemand die als freelancer wordt ingehuurd door een bouwbedrijf.
Ook de ZZP’er kan wel eens te maken hebben met een klant die niet betaald. In tegenstelling tot werken in loondienst, dient er een factuur opgemaakt te worden en deze dient betaald te worden door de opdrachtgever. Wanneer een factuur open blijft staan is dit erg vervelend. Toch kan ook de kleine zelfstandige welke een openstaande factuur heeft gebruik maken van experts. Zo kan er bijvoorbeeld een incasso worden ingeschakeld en kunnen deze mensen contact opnemen klant. De rekening moet immers wel gewoon volgens afspraken betaald worden.
Soms kan een incassobureau geen resultaat boeken. Er zijn dan ook nog mogelijkheden om de deurwaarder in te schakelen. Dat kan ervoor zorgen dat